U Tehničkoj školi Slavonski Brod se u razdoblju od siječnja do ožujka 2022. godine održala edukacija „VR 360⁰ foto i video tehnologija“. Edukacije su realizirane od strane imenovanog stručnjaka tvrtke Moneo d.o.o. uz asistenciju dva stručnjaka iz osječke firme Culex d.o.o.
Polaznici su tijekom edukacije upoznali osnove tehnologije produžene stvarnosti (XR) koje se odnose na virtualnu stvarnost (VR), proširenu stvarnost (AR) i miješanu stvarnost (MR). Naučili su definirati XR razlike između tehnologija i njihove primjene. Predavači su upoznali polaznike s mogućnostima primjene VR tehnologija i sadržaja (edukativne, marketinške svrhe, računalne igre, simulatori, arhitektura, medicina, turizam). Kraj narativnog dijela predavanja obuhvatio je temu 3 DOF vs 6 DOF (stupnjevanje slobode) u XR tehnologijama te na primjenu 360 fotografija u XR tehnologijama, kao i tehnologije izrade 360 fotografija i video sadržaja (Insta360 PRO, Samsung gear 360, Nokia OZO).
U praktičnom dijelu edukacije polaznici su se upoznali s načinima korištenja Insta360 pro kamere za izradu fotografija i video sadržaja, usvojili su vještine rukovanja VR360 kamerom, osnovama kadriranja, pozicioniranja predmeta u odnosu na kameru. Također su se pozabavili obradom fotografija pomoću Insta360 PRO stitchera, Photoshopa i drugih alata za fotomontažu. Nakon edukacije o obradi VR360 fotografija, polaznici su učili osnove programa za izradu virtualne šetnje 3D Vista Pro koji nudi nebrojene mogućnosti obrade te su u konačnici izradili samostalne virtualne šetnje i učili o postavljanju iste na društvene mreže.

Skip to content